Remélhetőleg ugyanazok a mezek, mint 1986-ban, szerencsét hoznak nekünk, remélik az argentin szurkolók.

 

Ahogy Argentína továbbjutott a katari bajnokságban, az argentin városok utcái egyre inkább kék-fehérré váltak, de a vasárnapi döntő előtt a szurkolók futballőrületben vannak. Egyesek abban reménykednek, hogy Messi csapata szerencséje például abból fakad, hogy ugyanazokat a mezeket viseli majd, mint amikor legutóbb, 1986-ban Argentína megnyerte a világbajnokságot, amikor a legendás Diego Maradona vezette őket győzelemre. Mások ebben az országban, ahonnan Ferenc pápa származik, úgy vélik, hogy a néhai “Diego felülről szurkolt Argentínának”.

A ház, ahol Maradona lakott, az egyik legnépszerűbb hely Buenos Airesben, ahol a szurkolók a bajnokság alatt nézhetik a mérkőzéseket. Egy helyi üzletember vásárolta meg a múlt hónapban, és most a barátait, a környékbelieket és más futballrajongókat lát vendégül. “Amikor elkezdtük együtt nézni a meccseket, az emberek sírtak vagy elájultak a meghatottságtól, amikor beléptek a házba” – mondta a ház tulajdonosa, Ariel Fernando García. “Véleményem szerint Maradona egy földönkívüli volt” – tette hozzá túlzással a 47 éves García, aki szerint egyetlen más férfi sem Bet365 okozott annyi örömet az argentinoknak.

Egyes szurkolók úgy vélik, hogy ugyanazok a mezek, amelyeket a csapat mindkét argentin világbajnoki diadal alkalmával (1986-ban és 1978-ban) viselt, szerencsét hoznak majd Argentínának vasárnap. Akkor is fehér és világoskék mezt viseltek, míg az 1990-es és 2014-es két világbajnoki döntőbeli vereségükkor kék mezt viseltek. Néhányan a közösségi médiában azt is észrevették, hogy a vasárnapi mérkőzés lengyel játékvezetőjének ugyanazon a napon volt a születésnapja, mint az 1986-os, Németország elleni argentin döntő brazil bírójának.

A vasárnapi mérkőzést a közösségi médiában a két ország elnöke is megvitatta, aki reagált arra, hogy a későbbi brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva gratulált a döntőbe jutáshoz. Emmanuel Macron francia elnök volt az első, aki portugálul mondott köszönetet Lulának, és az argentin államfőnek is üzent. “Kedves Albert, egyikünknek nagyobb szerencséje lesz. Majd vasárnap meglátjuk. Minden tisztelettel. Hajrá Les Bleus!” tweetelte. “Kedves barátom, Emmanuel Macron. Nagyon szeretlek, és minden jót kívánok neked a jövőre nézve. Kivéve vasárnap. Argentína egy gyönyörű ország, és ez Latin-Amerika! Menjünk kék-fehérben” – válaszolta Alberto Fernández elnök.

Sok argentin szurkoló az utolsó pillanatban kapkodja a jegyeket a vasárnapi döntőre. De a felső kategóriás jegyek ára máris a körülbelül 1600 dollárról (38 000 CZK) legalább háromszorosára emelkedett, egyesek akár 15 000 dollárért is kínálják őket – jelentette a Télam hírügynökség.

Mintegy háromszáz argentin szurkoló tiltakozott csütörtökön Katarban a döntő mérkőzésre Sportingbet szóló jegyek hiánya ellen az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) küldöttségének szállása előtt. A Por favor, Chiqui (Kérlek, Chiqui) nevű csoportot a WhatsApp mobilalkalmazáson hozták létre az AFA vezetője, Claudio Tapia, becenevén Chiqui után. Ebben a csoportban vannak argentinok, akik a döntőre mennek, és nincs jegyük. A Clarín című napilap FIFA-forrásokra hivatkozva azt írja, hogy szombat este hivatalosan még 10 ezer jegyet árusítanak a vasárnapi döntőre, amelyet a mintegy 89 ezer férőhelyes stadionban rendeznek meg.