„Nagyon gyakran leesett”: Granit Xhaka ismételten zárta a szarvakat Neymar-szal

Svájcnak biztos volt benne, hogy áthalad, és mindkét korábbi játékát megnyerte, de Brazíliának legalább egy döntetlenre volt szüksége. Nem kapták meg. Svájc uralkodott az egyetlen cél mellett, amelyet Nassim Ben Khalifa – most a Gallen – szerezte meg, Xhaka sarkát követve, és az eredmény a csúcsra dicsőségre tett szert.Ricardo Rodriguez: Svájci védő, akinek 50% esélye volt az életben.

Xhaka és a bal oldali Ricardo Rodriguez (most Milánóban), a Sion középpályás, Pajtim Kasami és a Benfica csatár Haris Seferovic, Németországban, Olaszországban és Kolumbiában találkoztak a házigazdákkal, Nigériában, a döntőben.1-0-at nyertek a Seferovic céljával.

Brazília kilépése korai és gyalázatos volt, különösen azért, mert csapata is a jövőbeni román kapus Alisson, a Real Madrid középpályás Casemiro és a Barcelona játékvezető Philippe Coutinho.A melodráma és a lélekkutatás szokásos paroxiója volt, amikor hazaérkeztek, mielőtt a brazil nyilvánosság és a média tovább lépett volna a következő dologra.

A Xhaka számára a 2009-es események a Svájc világbajnokságának megnyitója. Brazília Rostovban vasárnap este, pár órával együtt. „A fő, amit megtanultam, az volt, hogy a futballban minden lehetséges” – mondja a 25 éves fiú. A World Cup Fiver: regisztráljon és kapja meg napi futballcímünket.

Xhaka emlékei kristálytisztaak, annak a várakozásnak a részletét, hogy ő és szobatársa, Rodriguez érezte magát a brazil nyakkendő előestéjén. Akkoriban az álom volt, hogy Brazíliát szembe kell néznie egy vezető világbajnokságon.Ez most rajtuk van.

„Minden gyerek szokásos álma, mert Brazília mindig az, amit meg akarsz verni” – mondja Xhaka. „Mielőtt 2009-ben játszanánk, annyi izgalom volt. Emlékszem, hogy Neymar, Coutinho és Casemiro játszottak. Casemiro már nagyon izmos volt – egy bika, ahogy ma is. Azt hittem: „Ez egy hihetetlen lehetőség számomra és az egész csapat számára.”

Xhaka észrevételei Neymarról provokatívak, de neki csupán ténymegállapítás. Soha nem volt olyan fickó, aki húzta a lyukasztóit. „Emlékszem, hogy nagyon gyakran és nagyon könnyedén leesett” – mondja Xhaka. “Mit mondhatnék? Ez volt a valóság. Ez volt a játékban.

“Neymar egy olyan világszínvonalú játékos, aki eldöntheti a mérkőzéseket, és minden jót kívánok neki.Valójában remélem, hogy a Rostovban való játék után találkozhatok vele, hogy cserélje ingét. 2009-ben nem cseréltük ingét. A következő mérkőzéshez szükségünk volt a miénkre. ”Facebook Twitter Pinterest A Neymar 2009-ben az égboltra vándorol Svájc Frédéric Veseli kihívása után. Fénykép: Scott Heavey / Action Images

Neymar akkoriban hatástalan volt Svájc ellen, és 69 perc után helyettesítette. Coutinho azonban egy másik történet volt. – Milyen játékos volt – teljesen más osztály volt – mondja Xhaka. „A Neymar teljesítménye és a Coutinho teljesítménye között nem volt semmilyen összehasonlítás. Coutinho állandó veszélyt jelentett.

„Nem tudom, hogy Coutinho emlékszik rá, de az életem hátralévő részében emlékszem rá.Jól tudtam, hogy Coutinho teljes nemzetközi lesz, még akkor is, ha félénkebb volt, mint Neymar. Láttam, hogy Neymar az egyik nagy karakter a csapatban, és sok játékos felnézett rá.

Xhaka 2013 augusztusában találkozott Neymar és Brazíliával egy vezető barátsággal, amelyet Svájc nyert 1: 0-ban Bázelben, és ő és a csapat jöttek, hogy büszkeséggel és kohézióval büszkélkedjenek. Vezetője, Vladimir Petkovic, meglehetősen sokáig megtartotta a kezdeti XI-et, amely elérte az Euro 16-os utolsó 16-at, és hisz abban, hogy ez lehet a verseny, amelyben Svájc 1954 óta először ér el a negyeddöntőben.Brazíliában négy évvel ezelőtt – amikor Xhaka minden játékot Ottmar Hitzfeld alatt kezdett – az utolsó 16-szoros vereséget szenvedett Argentína az utolsó 16-ban. p>

„Mindenki ismeri 1954-es történetét, de sok csapattársaimat – és én is – különösen azt hiszem, hogy 2018 lehet az az év, amikor egyenlő vagy még jobb is” – mondja Xhaka. „A fő dolog ezeken a versenyeken az, hogy kegyetlenül kell lenned. Nincs 10 esélye. Van egy, és meg kell találnod.

„Brazília hírneve nem igazán fontos. Ezek ellenfelek, és meg akarjuk verni őket. Remélem és úgy gondolom, hogy alábecsülhetnek minket. Ez egy nagy eszköz, amivel rendelkezünk. Valódi alulrepülő vagyunk ellenük. ”

Xhaka enyhén viseli az ifjúsági világbajnokság koronáját.A diadalot „nagy lépésként” írja le pályafutása során, de nem az elsődleges szakembergé válás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy egy gazdag termés, amikor egy 17 év alatti csapat három kulcsszereplőt szállít a világbajnokságra – Xhaka, Rodriguez és Seferovic. Kasami is teljes nemzetközi, de nem Petkovic csapatában van. Facebook Twitter Pinterest Granit Xhaka vita a svájci edzővel, Vladimir Petkovicdal. Fénykép: Denis Balibouse / Reuters

„Négy [nemzetközileg] nagyon sok, mert 17 év alatti szintről beszélünk” – mondja Xhaka. „Ebből a nemzedékből sok más szakember lett, bár nem a legmagasabb szinten. Legtöbben Svájcban játszanak. ”

Xhaka nem akarja magát előrelépni, mert Svájc oroszországi csoportja kemény.Brazília után Szerbiával és Costa Rica-val találkoznak. De még egy párhuzamosan látja a 17-es világbajnokság sikerét, még egy jó előkel. „2009-ben az elmúlt 16 évben Németországot játszottuk, és ugyanez a világbajnokságon is megtörténhet” – mondja Xhaka. André ter Stegen és a Borussia Dortmund középpályás Mario Götze. 2009-ben Németország elnyerte az európai 17-es bajnokságot, és a kedvencek voltak a haladáshoz. Ehelyett Svájc 4-3 után megdöbbentette őket.

„Soha nem vártunk egy olyan játékot, mint amilyen Németország volt” – mondja Xhaka. Eddig ez az. Ő és Svájc szemeit egy másik idegesnek látja.