Nincs logó: miért boikotálnak a világbajnokság szponzorai Mexikói csillag, Rafael Márquez

Egy bizonyos életkorú futballisták számára Rafael Márquez inspirációt jelent. Számos nemzetközi márka számára azonban rémálommá vált.

A mexikói védő 39 éves korában jelenik meg nyáron az ötödik világkupán, melynek oka az, hogy sokak szerint országa lesz. A legjobb játékos, vasárnap segített egy dicsőséges ideges győzelemnek Németország ellen. Amikor megérkezett a padról, és maradt 15 perc, teljes munkaidőben gyorsan elkísérték, csak arra az esetre, ha a szponzor emblémájához kerültek.

Márquez közel egy éve az Egyesült Államok kincstárában van. osztály feketelistája, azzal vádolva, hogy egy mexikói kábítószer-uralkodó frontja volt. Márquez tagadja a vádat, és nem vádoltak semmilyen bűncselekményért.Azonban az összes vagyonát az Egyesült Államokban és az amerikai vállalatokkal fennálló mexikói eszközöket befagyasztotta.

Ha ez drasztikus intézkedésnek tűnik Márquez számára, akkor gondoljon azon szegény amerikai vállalatok számára, akik nagy dollárt dobtak ki, hogy a Világkupa szponzorai legyenek. Ha tudatosan kapcsolatba lépnek a Márquez-del a verseny során, az Egyesült Államok kormánya akár 10 millió dollár (7,5 millió font) pénzbírságot is kiszabhat egy társasággal szemben, és börtönbüntetést vonhat magánszemélyek ellen.

Valójában a szponzorok jelenleg A világbajnokság bojkottja, csak egy ember ellen. Márquez edzőcsíkját bármilyen hirdetés megsértette, és a Fifa azt tanácsolta, hogy ha a játékos után egy játék után interjút készítenek, akkor nem állhat ki a kötelező logókkal ellátott Perspex táblák előtt.A New York Times szerint még arra is van terv, hogy mi történjen, ha Márquez nyeri a mérkőzés díját, ha a díjat egy nem több amerikai Budweiser sör szponzorálja.

Irán szintén bojkottot követett el, Nike azt állította, hogy az országgal szemben az Egyesült Államok szankciói miatt nem tudta a csapat játékosainak labdarúgó-csizmát biztosítani.

A Világkupának régóta van boikottja. 1934-ben az alakuló győztesek, Uruguay megtagadták Olaszországban a címeik védelmét, tiltakozva annak ellenére, hogy kevés európai oldal alakult ki négy évvel korábban. Anglia szintén megtagadta a lejátszást abban az évben, bár nem szolidaritva: a FA egyszerűen azt állította, hogy a szabvány nem volt elég jó.

A múltbeli rekord ellenére ez a világkupa másképp érzi magát.Az a tény, hogy Oroszországnak egyáltalán otthont kell adni a versenynek, már régóta vitatott, és a megnyitó mérkőzés meghatározó képe Vlagyimir Putyin és Szaúd-Arábia koronahercege, Mohammed bin Salman volt, aki a Fifa elnökének, Gianni Infantinonak mindkét oldalán élvezte a kedvtelést. A Márquez környékén megtett diplomáciai intézkedések újabb emlékeztetõk arra, hogy a világ legnagyobb sporteseménye csak egy újabb politikai futball. Facebook Twitter Pinterest Rafael Márquez ünnepli Németország verését Mexikóban a Világkupa megnyitó játékában. Fénykép: FIFA keresztül Getty